Zuidelijke Nederlanden

Tot aan het eind van de 16e eeuw behoorden de Noordelijke en zuidelijke Nederlanden tot het Bourgondische Rijk.  Na de afscheiding van de Verenigde Zeven Provinciën bleven de banden tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden bestaa, 
In dit onderdeel zijn  zilveren voorwerpen opgenomen die zijn vervaardigd in het Vlaamse deel van het huidige België, waaronder Antwerpen, Brugge, Gent, Dendermonde, Kortrijk en Leuven.

 

 


12 diner- en 12 dessertmessen uit Luik

stadskeur: Luik
meesterteken: IG = Jean-Adrien Grosse
jaarletter: 1744
gehalte: grote keur zilver
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l dessertmessen = 19,8 cm, l dinermessen = 23,7 cm
bijzonderheden: De messen zijn voorzien van pistoolheften, waarop acanthus motieven. De lemmets zijn van roestvrij staal en van een latere datum. De messen zijn gekeurd aan de bovenzijde van de heften.
prijs: op aanvraag

Meer informatie

2 ampullen uit Luik

stadskeur: Luik (gekroonde ovaal met stippen en dubbelkoppige adelaar met jaartal)
meesterteken: GL in cartouche = Guillaume René Lamotte (zie "Stuyck" nr. 4102)
jaarletter: E = 1748
gehalte: grote keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: h = 12,7 cm, b = 9,0 cm
gewicht: 461 gr
bijzonderheden: de twee ampullen met scharnierend deksel hebben een peervormig lichaam en staan op een ronde voet. Het lichaam is voorzien van verticale ribben die doorlopen tot op de voet. De ampullen zijn aan de zijkant voorzien van een handvat. De zilverkeuren zijn ingeslagen op de onderzijde.
Guillaume René Lamotte was werkzaam in Luik vanaf ca. 1740 tot ca. 1772.
prijs: op aanvraag

Meer informatie

2 kandelaars uit Ath

stadskeur: kruis in een gecontourneerd schild en gekroond schild waarin 4 leeuwen = Ath (Zuidelijke Nederlanden)
meesterteken: een eenhoorn = onbekend (zie  "Belgische Zilvermerken", R. Stuyck nr. 725)
jaarletter: 1770 en 1771
gehalte: kleine keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: kandelaar 1: h = 26,0 cm, dvoet = 13,6 cm
                       kandelaar 2: h = 26,8 cm, dvoet = 13,6 cm
gewicht: 294 gr en 323 gr
bijzonderheden: de kandelaars in de Lodewijk XV stijl staan op een getordeerde voet uitlopend in de stam met 5 knopen. Op de kandelaar is een losse bobeche (vetvanger) aanwezig. De kandelaars zijn beiden op de voet gemerkt met de stadskeuren van Ath (een kruis in een gecontourneerd schil en een gerkoond schild waarin 4 leeuwen), het meesterteken en de gekroonde jaarletter.
Zilveren voorwerpen uit Ath zijn redelijk zeldzaam.
prijs: op aanvraag
 

Meer informatie

Brijlepel uit Leuven

stadskeur: Vervaardigd in Leuven , maar gekeurd in Brussel. De stadskeur van Brussel wordt weeergegeven door een gekroonde leeuw en een tweede merk, in dit geval de afbeelding van de stadspatroon Sint-Michiel die de satan verplettert.
meesterteken: een gans = Johannes Theodorus Craninckx (zie Stuyck nr. 3942)
jaarletter: gekroonde cijfers 53 = 1753
gehalte: grote keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: llepel = 41,1 cm, lbak = 13,3 cm, bbak = 9,0 cm
gewicht: 286 gr
bijzonderheden: De grote, zware brijlepel is voorzien van een ovale bak en een steel met oplopend steeluiteinde. 
Johannes Theodorus Craninckx is gedoopt op 17 december 1722 in Leuven als zoon van Leonardus en Francisca Bex. Hij huwde op 16 april 1748 in de Sint-Pieterskerk te Leuven met Catharina Theresia Moreau, een dochter van de Leuvense zilversmid Petrus Paulus Moreau. Hij is als meester aangenomen op 25 juni 1748. Op 26 juni 1748 was hij deken van het ambacht, samen met C. H. Becker. Zij beiden waren de enige zilversmeden in Leuven. Hij is overleden op 5 mei 1780.
Na het edict van Maria-Theresia van 19 december 1749 legde Craninckx overeenkomstig het voorschrift van art. 42 van het nieuwe reglement de eed af in handen van de magistraat van Leuven op 17 juli 1750. Ondanks zijn protest besliste de overheid dat er in Leuven te weinig zilversmeden waren om het bestaan van een gilde te rechtvaardigen en het Leuvens ambacht werd geschorst. Op 18 september 1750 liet hij zich inschrijven in het ambachr van Brussel met als meesterteken: een gans (zie 'Edelsmeden in Vlaams Brabant' van Walter van Dievoet, 2000, pag 101 e.v.)
Er zijn weinig voorwerpen van zijn hand bekend.
prijs: VERKOCHT

Meer informatie

Soeplepel uit Gent

stadskeur: Gent. De stadskeur van Gent is opgebouwd uit twee onderdelen: een helmvizier en de gekroonde letter G
meesterteken: een vogel = Jean Baptist Wattelez (Zie "Biografisch Lexicon van de Gentse edelsmeden uit de 17de en 18de eeuw", 2012 pagina 269)
jaarletter: 91 = 1791
gehalte: grote keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 36,5 cm, dbak = 10,5 cm
gewicht: 230 gr
bijzonderheden: De zwaar uitgevoerde gladde soeplepel heeft een gebogen steel met een ingenomen spatel aan het uiteinde. De ronde bak is voorzien van een omgebogen rand; de verbinding tussen de bak en de steel is enkellof. De zilverkeuren zijn op de achterzijde van de steel ingeslagen. Op de achterzijde van de steel zijn daarnaast de eigenaars initialen JBH gegraveerd.
Jean Baptist Joseph Wattelez is geboren op 17 maart 1754 in Bertemont in de provincie Henegouwen. In 1781 vervaardigd hij zijn meesterstuk. Hij is werkzaam geweest tot omstreeks 1800. Zijn meesterteken is ingeslagen op insculpatieplaat V, nr. 88.
prijs: € 950
 

Meer informatie