's-Hertogenbosch 

 

De stadskeur van zilveren voorwerpen uit 's-Hertogenbosch is gebaseerd op het stadswapen: een (gekroonde) 'bosboom'.
Borden- of schotelwarmer uit 's Hertogenbosch

stadskeur: 's Hertogenboscj
meesterteken: LEK = Leonardus Engelskerken
jaarletter: R = 1790-1791
gehalte: grote keur zilver
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: d = 14,2 cm, h = 10,3 cm
bijzonderheden: De bordenwarmer bestaat uit twee ronde banden (boven en onder) die middels 3 tussenstukken met elkaar zijn verbonden. De uiteinden van de tussenstukken vormen de pootjes aan de onderzijde en de drie steunen voor de borden of schotels aan de bovenzijde. De binnenzijde is een (originele) koperen bak, die middels een moer en schroef aan het onderste houten plateau is bevestigd. 
Leonardus Engelskerken was werkzaam in 's Hertogenbosch van 1783 tot 1798.
prijs: € 1.350

Meer informatie

Komfoor uit 's-Hertogenbosch

stadskeur: 's-Hertogenbosch
meesterteken: een ster onder een kroon = Theodorus van Berckel II
jaarletter: Z = 1749/1750
gehalte: grote keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: d = 15,0 cm (inclusief pootje), d = 13, 4 cm, h = 8,0 cm
gewicht: 212 gr (exclusief koperen binnenbak)
bijzonderheden: Het ronde komfoor is vervaardigd in de Lodewijk XIV stijl en rust op 3 gebogen pootjes die aan de bovenzijde doorlopen tot boven het komfoor. De verticale ronde gegolfde rand is versierd met ajourgezaagde acanthus ornamenten. In het komfoor is een ronde koperen (originele) binnenbak aanwezig voor de gloeiende kooltjes. Het komfoor werd gebruikt voor het verwarmen van borden en/of spijzen. Echter gezien de vorm van de gegolfde buitenrand is het niet onwaarschijnlijk dat een dergelijk komfoor ook werd gebruikt als pijpkomfoor.
Er zijn maar weinig van dit soort komfoors bekend. In het boek "Duurzame Glans", 2012 over Maastrichts zilver staat op pagina 103 een soortgelijk komfoor aangegeven. Daarnaast zijn 2 bijna identieke komfoors bekend van Johannes Logerath uit Den Haag en Pieter Mourits uit Amsterdam. Al deze komfoors zijn vervaardigd in het tweede kwart van de 18e eeuw.
prijs: op aanvraag
 

Meer informatie