Zierikzee

 Tot aan 1737 werd de stadskeur op zilveren voorwerpen uit Zierikzee aangegeven door een gekroonde letter Z.Vanaf 1737 is deze stadskeur vervangen door een lopende leeuw naar links in een schild met aan weerszijden de letter 'Z' en daarboven een kruis in een vierkant.
Melkkannetje uit Zierikzee

stadskeur: gekroonde letter Z = Zierikzee
meesterteken: IE gekroond = Jan Eyermeet
jaarletter: T = 1741
gehalte: grote keur zilver
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: h = 14,0 cm, b = 10,8 cm, d = 7,8 cm
gewicht: 146 gr
bijzonderheden: het melkkannetje staat op een ring en heeft een bol lichaam naar boven toe vernauwend. Het scharnierende deksel is voorzien van een cirkelvormoige rand aan de onderzijde en heeft een houten knopje. Onder de tuit is een symmetrisch ornament aangebracht.  De handgreep is in hout uitgevoerd. Het melkkannetje is op de bodem gemerkt met een (mogelijk een dubbele) stadskeur van Zierikzee, het meesterteken, de jaarletter en het lossingsteken van Zierikzee uit 1795 (de letter Z).
Van de zilversmid Jan Eyermeet is weinig bekend. In 1718 heeft hij zijn handtekening gezet onder een verzoekschrift van het gilde aan het stadsbestuur van Zierikzee. In 1747 was hij deken van het gilde (bron:  "Zierikzeese goud- en zilversmeden (14de - 19de eeuw)" van W.H. Keikes in het blad  "Antiek", achtste jaargang, nr 2).
prijs: op aanvraag
 

Meer informatie