Zutphen

 










De stadskeur van zilveren voorwerpen uit de stad Zutphen is gebaseerd op het stadswapen: een Maltezer kruis in een rond schild.


Bijbelsloten uit Zutphen of Tiel

stadskeur: geen stadskeur aanwezig. Op basos van het meesterteken van Hendrk Abbing zijn de bijbelsloten vervaardigd in Zutphen of Tiel
meesterteken: HA gekroond =  Hendrik Abbing (toegeschreven). Zie  Gelders Zilver", 1955, p. 119
jaarletter: niet aanwezig, maar gebaseerd op de naam van de zilversmid en de uitvoering van de bijbelsloten zijn deze vervaardigd in de periode 1750-1775 (zie pagina 42-43 in  "De erfenis van Kortjakje" van Bernard van Noordwijk uit 2009).
gehalte: kleine keur zilver
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: bijbelsloten: L = 10,2 cm, B = 2,0 cm
Bijbel: H = 15,8 cm, B = 10,0 cm en D = 3,7 cm.
bijzonderheden: De bijbelsloten in de Lodewijk XV stijl zijn alleen gekeurd met hetzelfde meesterteken (HA gekroond). Dit komt met name voor in Oost Nederland, waar zilversmeden soms een lager zilvergehalte aanhielden i.v.m. de concurrentie met hun Duitse collega's. Ofwel dat in de betreffende woonplaats geen zilversmeden gilde aanwezig was.
Hendrik Abbing is gedoopt in Zutphen op 12 mei 1717. Hij is de zoon van de zilversmid Wilhelm Abbing en Mechtelina Mensink. Hij wordt vermeld als zilversmidsleerling in 1732. Hij huwt op 2 oktober 1755 in Zaltbommel met Machlina van Rie. Hij wordt kleinburger van Tiel op 15 mei 1754. Hij is op 22 mei 1777 begraven in Tiel. De bijbelsloten kunnen dus vervaardigd zijn in Zutphen of Tiel.
De bijbel stamt uit 1875. Het kwam vaker voor dat de oorspronkelijke Bijbel versleten, verouderd of stuk gelezen was en dat in dezelfde band een nieuw exemplaar werd geplaaatst.
prijs: VERKOCHT

Meer informatie