Overige voorwerpen

 

Overige voorwerpen 
Op deze pagina worden zilveren voorwerpen getoond, waarvan de stad onbekend is, doordat de stadskeur onleesbaar is of omdat de maker en de stad niet bekend zijn. Daarnaast worden voorwerpen aangeboden die een relatie hebben met antiek Nederlands zilver.


19e eeuwse sirih doos

herkomst:  Java.
meesterteken: niet aanwezig.
jaarletter: niet aanwezig, datering eerste helft 19e eeuw.
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 10,7 cm, b = 5,6 cm, h = 4,0 cm
gewicht: 163 gr
bijzonderheden: De langwerpige sirihdoos met afgeplatte hoeken, lijkend op een tabaksdoos, is voorzien van gedreven florale motieven. Het scharnierende deksel is voorzien van een ingelegde vergulde bloem, van waaruit aan beide zijden een gedreven betelplant ontspruit. De doos is aan de binnenzijde voorzien van 2 compartimenten, gescheiden door een zilveren plaatje: een voor de sirihbladeren en een voor de kalk.
De meeste sirihdozen zijn van hout of schilpad met zilver beslag of zijn in z'n geheel van zilver. De betelnoot is het zaad van de gelijknamige palmboom. In stukjes gehakt, werd de noot met een stukje gambir (extract van een klimplant) in een sirihblad gerold. De zo ontstane sirihpruim wordt vervolgens met gebluste kalk bestreken waardoor de smaak van de pruim aan kracht wint (bron: Zilver uit Batavia, T.M. Eliens, 2012).
prijs: € 1.750

Meer informatie