Mouchedoosje van Cornelis van der Hoeff

stadskeur: Amsterdam (gecombineerd met jaarletter)
meesterteken: een tol = toegeschreven aan Cornelis van der Hoeff
jaarletter: M = 1746
gehalte: kleine keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen:
l = 6,8 cm, b = 4,9 cm, h = 1,0 cm
gewicht: 38 gr
bijzonderheden: 
Het ovale mouchedoosje heeft op het deksel een gedreven voorstelling van Jozef en Maria met het kindeke Jezus en op de achtergrond schapen en een herder. Op de onderzijde van de bodem zijn de keuren aangebracht. Mouche doosjes zijn voorzien van een los deksel.
Mouches waren kleine zwarte pleistertjes die door dames rondom de mond geplakt konden worden ter verhoging van de aantrekkelijkheid. Zij werden in allerlei vormen gemaakt: sterretjes, halve maantjes, hartjes e.d. (zie ook "Nederlands klein Zilver" van Wttewaall, uitgave 1994, pagina, 87).
Van de zilversmid met als meesterteken een tol zijn zeer weinig voorwerpen bekend. Het meesterteken van Cornelis van der Hoeff komt niet voor in het boek: "Amsterdamse zilversmeden en hun Merken" van K.A. Citroen. De enige vermelding is in het boek: "Goud en Zilver met Amsterdamse keuren" van Hubert Vreeken. Op pagina 292 is bij catalogus nummer 210 een muskusdoosje vermeld met hetzelfde meesterteken dat wordt toegeschreven aan Cornelis van der Hoeff.
prijs: op aanvraag
 
 

Ik heb interesse