Tabaksdoos uit Hamburg

stadskeur: niet aanwezig, maar gebaseerd op de zilversmid is deze vervaardigd in Hamburg 
meesterteken: IM (twee maal afgeslagen)= Johann Möller
jaarletter: niet aanwezig of verpoetst. Op basis van de vorm en uitvoering van de tabaksdoos kan deze worden gedateerd omstreeks 1740 - 1750
gehalte: 789/1000
kwaliteit: goed
afmetingen: l = 12,5 cm, b = 5,3 cm, h = 4,7 cm 
gewicht: 156 gr
bijzonderheden: De achthoekige langwerpige tabaksdoos heeft een scharnierend deksel en is aan de binnenzijde verguld. Zowel het deksel als de bodem zijn verhoogd uitgevoerd met een schuine zijde. Beide delen zijn voorzien van fijn graveerwerk. Op het deksel is een voorstelling afgebeeld met vogels bij een boom, omgeven door C-voluten. In de voorstelling op de onderzijde van de doos zijn 2 vogels en een hond afgebeeld bij een boom. Ook deze voorstelling is omgeven door C-voluten, evenals de schuine zijden aan de boven- en onderzijde.
Naast het dubbele meesterteken is nog een onbekend teken ingeslagen.
In Duitsland gebruikte men in de 18e eeuw een zilvergehalte van 800/1000 (of soms nog lager).
 Johann Möller was werkzaam in Hamburg van 1724 tot 1767 (zie ook "Goldschmiede Niedersachsens", 1965 van Wolfgang Scheffler).
prijs: € 1.950
 

Meer informatie

Toiletdoosje uit Neurenberg

stadskeur: Neurenberg (Letter N in cirkelvormig cartouche)
meesterteken: ICW = Johann Conrad Weiss
jaarletter: niet aanwezig. Op vroege voorwerpen werd geen jaarletter afgeslagen. Gebaseerd op de stijl van uitvoering zal het doosje omstreeks 1700 zijn vervaardigd.
gehalte: onbekend
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 6,5 cm, b = 5,3 cm, h = 3,0 cm
gewicht: 43 gr
bijzonderheden: het ovale toiletdoosje is voorzien van een deksel waarop een ovale knorrenrand en een gravering van florale motieven in een gegranuleerd vlak, een uitvoering in renaissance stijl. Het doosje is op de onderzijde van de bodem voorzien van de zilverkeuren en een trembleersteek.
Johann Conrad Weiss was leerling van 1685 tot 1688 en was werkzaam in Neurenberg van 1699 tot ca. 1751 (zie 'Rosenberg', deel III, pagina 256).
prijs: € 950

Meer informatie