Snuifoos uit Amsterdam

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: IA = Julius Acker
jaarletter: X = 1757
gehalte: kleine keur
kwaliteit: goed. De gravering op de onderzijde is aan de rechterkant iets afgesleten, echter de  voorstelling is nog duidelijk herkenbaar.
afmetingen: l = 8,8 cm, d = 6,3 cm, h = 1,7 cm
gewicht: 69 gr
bijzonderheden: Het deksel van de ovale zilveren snuifdoos is ingelegd met een paarlemoeren plaquette met een gesneden voorstelling van Exodus 16: Tijdens de uittocht uit Egypte klaagde het volk van Israël dat zij honger hadden. De Heer zei tegen Mozes: "Ik zal voor jullie brood uit de hemel laten regenen. De mensen mogen net zoveel verzamelen als zij die dag nodig hebben".
Ook in de bodem van de snuifdoos is een paarlemoeren plaquette aangebracht, waarop een erotische voorstelling is gegraveerd van een man met een half ontblootte dame op schoot die een glas wijn vasthoudt. Een snuifdoos was een status object, dat door de eigenaar ook werd gebruikt als pronkstuk. Afhankelijk van diegene wie de doos  mocht bekijken werd in dit geval de boven- of onderzijde getoond door de eigenaar, dus de Bijbelse of de erotische voorstelling.
Julius Acker was een zilversmid die voornamelijk tabaks- en snuifdozen vervaardigde. Hij was werkzaam in Amsterdam van 1726 tot 1785.
prijs: op aanvraag
 
 

Ik heb interesse

    

Gravering op de onderzijde van de doos|Engraving of the bottom side of the box
Gravering op de onderzijde van de doos


 

Zilverkeuren|Hallmarks
Zilverkeuren