Zuidelijke Nederlanden

Tot aan het eind van de 16e eeuw behoorden de Noordelijke en zuidelijke Nederlanden tot het Bourgondische Rijk.  Na de afscheiding van de Verenigde Zeven Provinciën bleven de banden tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden bestaa, 
In dit onderdeel zijn  zilveren voorwerpen opgenomen die zijn vervaardigd in het Vlaamse deel van het huidige België, waaronder Antwerpen, Brugge, Gent, Dendermonde, Kortrijk en Leuven.

 

 


2 kandelaars uit Ath

stadskeur: kruis in een gecontourneerd schild en gekroond schild waarin 4 leeuwen = Ath (Zuidelijke Nederlanden)
meesterteken: een eenhoorn = onbekend (zie  "Belgische Zilvermerken", R. Stuyck nr. 725)
jaarletter: 1770 en 1771
gehalte: kleine keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: kandelaar 1: h = 26,0 cm, dvoet = 13,6 cm
                       kandelaar 2: h = 26,8 cm, dvoet = 13,6 cm
gewicht: 294 gr en 323 gr
bijzonderheden: de kandelaars in de Lodewijk XV stijl staan op een getordeerde voet uitlopend in de stam met 5 knopen. Op de kandelaar is een losse bobeche (vetvanger) aanwezig. De kandelaars zijn beiden op de voet gemerkt met de stadskeuren van Ath (een kruis in een gecontourneerd schil en een gerkoond schild waarin 4 leeuwen), het meesterteken en de gekroonde jaarletter.
Zilveren voorwerpen uit Ath zijn redelijk zeldzaam.
prijs: € 2.500
 

Meer informatie

Snuifdoos uit Oudenaarde

stadskeur: Oudenaarde (een bril)
meesterteken: CD gekroond = Charles Dhoornaerts
jaarletter: 81 = 1781
gehalte: kleine keur zilver
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 8,5 cm, d = 5,0 cm, h = 3,5 cm
gewicht: 81 gr
bijzonderheden: De ovale snuifdoos met scharnieren deksel is op het deksel, de onderzijde en zijkanten voorzien van graveringen van florale motieven. De zilverkeuren zijn in de bodem van de doos ingeslagen.
Charles Dhoornaerts is in 1751 in Kortrijk geboren. Hij was gehuwd met Isabelle Caroline van den Hende, een dochter van de zilversmid Philippe van den Hende. Charles werkte al lang in Oudenaarde voordat hij huwde. Hij was in 1795 en 1796 waardeerder en woonde op de markt.
prijs: VERKOCHT

Meer informatie

Soeplepel uit Gent

stadskeur: Gent. De stadskeur van Gent is opgebouwd uit twee onderdelen: een helmvizier en de gekroonde letter G
meesterteken: een vogel = Jean Baptist Wattelez (Zie "Biografisch Lexicon van de Gentse edelsmeden uit de 17de en 18de eeuw", 2012 pagina 269)
jaarletter: 91 = 1791
gehalte: grote keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 36,5 cm, dbak = 10,5 cm
gewicht: 230 gr
bijzonderheden: De zwaar uitgevoerde gladde soeplepel heeft een gebogen steel met een ingenomen spatel aan het uiteinde. De ronde bak is voorzien van een omgebogen rand; de verbinding tussen de bak en de steel is enkellof. De zilverkeuren zijn op de achterzijde van de steel ingeslagen. Op de achterzijde van de steel zijn daarnaast de eigenaars initialen JBH gegraveerd.
Jean Baptist Joseph Wattelez is geboren op 17 maart 1754 in Bertemont in de provincie Henegouwen. In 1781 vervaardigd hij zijn meesterstuk. Hij is werkzaam geweest tot omstreeks 1800. Zijn meesterteken is ingeslagen op insculpatieplaat V, nr. 88.
prijs: VERKOCHT
 

Meer informatie