Tabaksdoos uit Breda

stadskeur: Breda
meesterteken: een vos = Stephanus de Vos
jaarletter: C = 1750
gehalte: onbekend
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 10,8 cm, d = 6,0 cm, h = 3,9 cm
gewicht: 136 gr
bijzonderheden: De 6-kantige langwerpige tabaksdoos is voorzien van een paarlemoeren scharnierend deksel. Het middengedeelte van de doos is enigszins concaaf uitgevoerd. De binnenzijden van de doos en het deksel zijn verguld.
In het deksel is een paarlemoeren plaquette gemonteerd met een Bijbelse voorstelling van het Rechtschapen Oordeel van Koning Salomo (1 Kon. 3:16-28). De voorstelling toont Koning Salomo op zijn troon met voor hem 2 moeders die na elkaar zijn bevallen van een zoon. 's-Nachts is een van de twee baby's overleden. De moeders claimen beide de nog levende baby als hun kind. Daarop beveelt Salomo dat de baby in tweeën gespleten zal worden. Een van de twee moeders smeekt Salomo het kind in leven te laten en aan de andere moeder toe te wijzen. Daarop besluit Salomo dat zij de moeder is van het kind en wijst het aan haar toe. 
 Stephanus de Vos was een zeer kundig en produktief zilversmid. Hij is geboren in Dordrecht in 1728 en is meester geworden in 1750. Hij is overleden in Breda in 1786. Diverse voorwerpen van zijn hand zijn weergegeven in "Zilver en Zilversmeden uit de Baronie van Breda", J.P. van Rijen, 2000.
prijs: VERKOCHT
 

Ik heb interesse

 



 



 

Onderzijde tabaksdoos|Bottom of tobacco box
Onderzijde tabaksdoos


 

Snijwerk paarlemoeren deksel|Carved mother-of-pearl lid
Snijwerk paarlemoeren deksel


 



 

Zilverkeuren op de rand van de tabaksdoos|Hallmarks on the rim of the tobacco box
Zilverkeuren op de rand van de tabaksdoos


 

Stadskeur Breda|City mark of Breda
Stadskeur Breda


 

Meesterteken|Maker's mark
Meesterteken


 

Jaarletter |Date letter
Jaarletter