Groningen 

 

De stadskeur voor zilveren voorwerpen, gemaakt in de stad Groningen is gebaseerd op het stadswapen: een ovaal met een horizontale balk in het midden. Aan de bovenzijde is een cijfer aangegeven; dit is het cijfer van de jaarletter reeks. Aan de onderzijde is de letter van de betreffende jaarletter reeks aangegeven.
In geval van grote keur werd het teken 2 maal afgeslagen.
17e eeuwse beker uit Groningen

stadskeur: Groningen
meesterteken: letters IM aaneen in ovaal = Jan Mettinck
jaarletter: 3/B = 1655 - 1656
gehalte: kleine keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: h = 12,7 cm, dboven = 8,6 cm, donder = 6,7 cm
gewicht: 138 gram
bijzonderheden: De typisch Groninger beker bestaat uit een gegoten, gewelfde voet met daarboven een gestampte manchet. Het manchet vertoont rolwerk met rozetten en ruiten. Rondom is een gevlochten koordrand aangebracht. De cuppa is gegraveerd. Onder de bovenrand bevindt zich een band met daaronder 3 mooi gegraveerde medaillons omrand door C-voluten. In de medaillons zijn vrouwenfiguren weergegeven, voorstellende : Liefde, Geloof, en  Gematigdheid. Tussen de 3 medaillons zijn florale motieven gegraveerd. Op de wand van de cuppa zijn de eigenaars initialen I en T aangebracht.
De zilverkeuren zijn aan de onderzijde van de bodem ingeslagen. Het meesterteken van Jan Mentinck is overgeslagen over het meesterteken van Hindrick Muntinck III.
Een soortgelijke beker van Jan Mettinck is afgebeeld in het boek: "Groninger Keur", JP van Rijen, 1997 op pagina 57. 
De beker is museale kwaliteit.
Jan Mettinck was werkzaam in Groningen van 1655 tot vermoedelijk 1670/1671.
prijs: VERKOCHT
 

Meer informatie