Zeldzaam suikertafeltje uit Meppel

stadskeur: Meppel (dubbel afgeslagen)
meesterteken: JK = Jan Kamphuis (toegeschreven)
jaarletter: niet aanwezig. Het suikertafeltje is gemaakt omstreeks 1740 - 1750. Jaarletters werden in Meppel pas ingevoerd in 1765.
gehalte: onbekend
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 13,5 cm, b = 11,3 cm, h = 8,7 cm
gewicht: 113 gr
bijzonderheden: Het suikertafeltje staat op 3 gebogen pootjes in de vorm van C-voluten. De pootjes zijn middels een vierkante naar boven toe taps toelopende houder verbonden met een ronde steun waaraan het scharnier is bevestigd. Op de ronde steun zijn de keuren ingeslagen. Het ovale gedreven blad van het tafeltje is voorzien van lambrequins en culottes en heeft een verdieping voor de kandij stukjes.
 Het suikertafeltje is gemaakt in de vorm van een "flap-aan-de-wand", zoals die in Friesland voorkwamen. Zilveren suikertafeltjes werden alleen in Friesland geproduceerd. Een suikertafeltje met een Meppeler keur is daarom uiterst zeldzaam. Naast de dubbele Meppeler keur en het meesterteken is nog een huismerk afgeslagen.
Het meesterteken JK is toegeschreven aan Jan Kamphuis. Hij was werkzaam in Zwartsluis, maar liet zijn voorwerpen keuren in Meppel. De toeschrijving is gebaseerd op basis van het meesterteken JTC dat toebehoorde aan zijn zoon Jan Thomas Camphuis. Er was geen zilversmid bekend in Meppel met het meesterteken JK, daarom is verondersteld dat dit teken toebehoort aan een zilversmid van buiten Meppel. Gezien de relatie met zijn zoon is het meesterteken JK toegeschreven aan Jan Kamphuis uit Zwartsluis. Zie ook:  "350 Jaar Zilverstad Meppel", pagina 111 en verder voor achtergrond en vergelijkbare keuren..
prijs: VERKOCHT
 
 

Ik heb interesse

 



 



 



 



 



 

Keuren|Hallmarks
Keuren


 

Huismerk en stadskeur Meppel|House mark and city mark of Meppel
Huismerk en stadskeur Meppel


 



 

Meesterteken|Maker's mark
Meesterteken