Breda

 
De stadskeur op zilveren voorwerpen uit Breda wordt aangegeven door het stadswapen: 3 Andreas kruizen in een schild, 2 kruizen horizontaal met 1 kruis daaronder. Deze stadskeur komt zowel gekroond als ongekroond voor. In de loop der tijd heeft de stadskeur enige wijzigingen ondergaan, door het invoeren van een nieuw ponsoen. Zie daarvoor ook 'Zilver en zilversmeden uit de Baronie van Breda' uit 2000.
Tabakspot uit Breda

stadskeur: Breda
meesterteken: VDB aaneen = Willebrordus Petrus van den Bosch
Zie 'Zilver en zilversmeden uit de Baronie van Breda' pagina 246.
jaarletter: Z = 1798 en cijfers 98
Na 1791 slaan de keurmeesters naast de stadskeur en de jaarletter nog een merk in bestaande uit de laatste 2 cijfers van het betreffende jaartal. 
gehalte: grote keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 10,4 cm, b = 9,3 cm, h = 12,3 cm
gewicht: 358 gr
bijzonderheden: De zeldzame ovale tabakspot in de Lodewijk XVI stijl is aan de onderzijde voorzien van een gedreven rand met acanthus bladeren. De open bovenrand is voorzien van verticale spijlen waarop een parelrand. Tussen de boven- en onderrand zijn gegoten guirlandes aangebracht, die aan de bovenzijde zijn 'opgehangen' aan rechthoekige gegoten plaatjes. De tabakspot is voorzien van een los deksel met gedreven gematteerde acanthus bladeren. Daarboven is een knop aangebracht bestaande uit 3 bloemen. De keuren zijn ingeslagen op de bodemrand van de tabakspot.
Een soortgelijk type ovale tabakspot is afgebeeld op pagina 133 van 'Zilver en zilversmeden uit de Baronie van Breda'.
Willebrordus Petrus van den Bosch was werkzaam in Breda van 1791 tot 1807.
prijs: op aanvraag

Meer informatie