Nijmegen

 

De stadskeur van zilveren voorwerpen uit Nijmegen is gebaseerd op het stadswapen: een tweekoppige adelaar. Vanaf 1629 wordt een gekroonde stadskeur ingeslagen. Op zilveren voorwerpen uit Nijmegen is ook vaak  een gekroonde "N" (van Nijmegen) te zien. Dit teken geeft het gehalte grote keur van het zilveren voorwerp aan.
Roomkannetje uit Nijmegen

stadskeur: Nijmegen
meesterteken: WS in een gekroond schild = Willem Schiff
jaarletter: gekroonde O = 1770-1771
gehalte: grote keur (gekroonde letter N)
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: h = 15,5 cm, b = 12,0 cm, d = 8,0 cm
gewicht: 273 g
bijzonderheden: het peervormige roomkannetje met ivoren handgreep (gevat in zilveren monturen) staat op 4 gegoten hoefvormige  pootjes. Vanaf ieder pootje loopt een groef naar de bovenzijde van het kannetje. Het kannetje heeft een langwerpige opening met een scharnierend deksel in rocaille vorm met daarop een knop met ronde uitstulping. Een identiek roomkannetje gemaakt door Willem Schiff  is afgebeeld in 'Nijmeegs Zilver' op pagina 79.
Willem Schiff is geboren in Nijmegen in 1706. Hij huwde in 1757 in Heusden met Catharina van Wesel. Hij is overleden in Nijmegen in 1775. Willem Schiff was een produktieve en uitstekende zilversmid. 
Een expertise rapport inzake de CITES wetgeving is aanwezig voor dit voorwerp.
prijs: OPTIE
 

Meer informatie

Suiker strooibus uit Nijmegen

stadskeur: Nijmegen
meesterteken: GC met een kroon = Gerardus Cornellii
jaarletter: R = 1728-1729
gehalte: grote keur (gekroonde letter N)
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: h = 15,7 cm, d = 6,8 cm
gewicht: 197 gr
bijzonderheden: De balustervormige gedreven strooibus in Lodewijk XIV stijl staat op een geprofileerde achtkantige voet, waarboven een smalle stam die breder uitloopt naar het lichaam. Rond het midden van de hals is een geprofileerde rand aangebracht. De cylindervormige dop is afgewerkt met geometrische ajourgezaagd motieven en bekroond met een vaasvormig knopje. Een bijna identieke strooibus van Willem Schiff staat afgebeeld in "Nijmeegs Zilver 1400-1900" op pagina 77 (nummer 69).
Gerardus Cornellii was werkzaam in Nijmegen van 1722 tot 1745.
prijs: € 1.540
 

Meer informatie