Leeuwarden

 

De stadskeur van zilveren voorwerpen uit de stad Leeuwarden is gebaseerd op het stadswapen van Leeuwarden: een naar links lopende leeuw.




Vroeg loddereindoosje van Tjalling Arnoldus Camp

jaarletter: niet aanwezig (het doosje is gemaakt omstreeks 1740 in Leeuwarden)
meesterteken: TC = Tjalling Arnoldus Camp
stadskeur: ontbreekt
gehalte: keur ontbreekt
kwaliteit: goed
afmetingen: d = 23 mm, h = 30 mm
bijzonderheden: kleine ronde loddereindoosjes werden geproduceerd in de periode 1700 - 1740. Ze hebben meestal een bol deksel met een scharnier aan de buitenkant ondersteund door een driehoekig klampje (bron:  "Nederlands klein Zilver" van B.W.G. Wttewaall, pag. 64).
Op de wand van her loddereindoosje zijn 3 ronde cartouches aangebracht met huwelijks- of liefdesspreuken:
Cartouche 1:
in het cartouche is een engel afgebeeld met een hond; tevens is de cartouche voorzien van de tekst: "La fidelité de conduit" (volgzaamheid).
Cartouche 2:
in dit cartouche zijn 2 engelen afgebeeld, waarbij de ene engel geld overhandigd aan de andere; tevens is de cartouche voorzien van de tekst: "L'argent fait reconcilier l'amour" (geld verzoent de liefde).
Cartouche 3:
in het derde cartouche is een engel een boom aan het omhakken; de aangebrachte tekst luidt: "Patiemmentire fréquement" (geduld is een schone zaak).
prijs: € 550

Meer informatie

Zeldzame visschep uit Leeuwarden

stadskeur: Leeuwarden
meesterteken: R.E = Regnerus Elgersma
jaarletter: gekroonde N = 1765
gehalte: grote keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 33,8 cm, b = 13,1 cm
gewicht: = 203 gr
bijzonderheden: De visschep is vervaardigd in de Lodewijk XIV stijl. De steel heeft een oplopend steeluiteinde en is voorzien van enkele geprofileerde banden en omkrullende ornamenten. De steel is middels een dubbel lof verbonden met de ovale schep. Deze is opengezaagd en en voorzien van een gegraveerde vis. De visschep is op de achterzijde van de steel voorzien van de zilverkeuren: stadswapen Leeuwarden, dubbele provinciale leeuw voor grote keur zilver, de gekroonde jaarletter N en het meesterteken R.E.
Een identieke visschep, vervaardigd door Regnerus Elgersma is afgebeeld in 'Fries Goud en Zilver', 2014, deel II, pagina 428 en 429.
prijs: VERKOCHT

Meer informatie