Leiden

 

De stadskeur van zilveren voorwerpen uit de stad Leiden is gebaseerd op het stadswapen: 2 (gekroonde) gekruiste sleutels in een cartouche. 
6 couverts uit Leiden

stadskeur: Leiden
meesterteken: W.G = Willem van den Goorberg
jaarletter: R -1799 (2 vorken) en S = 1800 (4 vorken en 6 lepels)
gehalte: Grote keur (Hollandse leeuw)
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: lvork = 21,0 cm, llepel = 20,8 cm
gewicht: 750 gr
bijzonderheden: De couverts bestaan ui 6 gladde vorken en 6 gladde lepels. De lepels hebben een enkel lof verbinding tussen de bak en de steel. De zilverkeuren zijn op de achterzijde van de stelen ingeslagen met: de stadskeur van Leiden, de Hollandse leeuw voor grote keur zilver, de jaarletter en het meesterteken. Daarnaast is nog een gekroonde letter O ingeslagen (belastingkeur uit 1807). De couverts zijn in uitstekende staat. De tanden zijn niet afgesleten.
Willem van den Goorberg is op 8 juni 1754 geboren in Delft. Hij was als zilversmid werkzaam in Leiden van 1779 tot 1833.  
prijs: € 1.950
 

Meer informatie

Zoutvaten uit Leiden

stadskeur: Leiden
meesterteken: F = Jacobus Fasseur
jaarletter: q =1774
gehalte: grote keur zilver
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: d= 8,0 cm, h = 4,5 cm
gewicht: 116 gr (exclusief blauwe binnenbakjes)
bijzonderheden: De zoutvaten staan op 3 pootjes en zijn vervaardigd in de Lodewijk XV stijl. Het zilverwerk is opgebouwd uit bloemmotieven en C-voluten. De zoutvaten zijn voorzien van blauw glazen binnenbakjes, mogelijk van later datum. De zilverkeuren zijn  op de binnenzijde van de ring ingeslagen: de stadskeur van Leiden, het meesterteken, de jaarletter en de Hollandse leeuw.
Jacobus Fasseur was werkzaam in Leinde van 1745 tot 1774.
De zoutvaten staan afgebeeld in 'Leids Zilver' op pagina 73.
prijs: op aanvraag

Meer informatie