Amsterdam

 Stadskeur Amsterdam
De stadskeur voor Amsterdams zilver  is gebaseerd op het wapen van de stad: 3 Andreas kruizen in een gekroond schild.
 


17e eeuwse vergulde gelegenheidslepel uit Amsterdam

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: YA = onbekende zilversmid (werkzaam vanaf 1691)
jaarletter: F = 1692
gehalte: grote keur (Hollandse leeuw)
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 17,7 cm, lbak = 6,9 cm, bbak = 5,2 cm
gewicht: 55 gr
bijzonderheden: De lepel heeft een driekantige rechte steel met aan de onderzijde een kwab ornament. De steel is bekroond met een vrouw in een lang gewaad, die in haar rechterhand een olijftak heeft en in haar linkerhand een palmtak (symbool van de vrede) .
De bak van de lepel is peervormig. De verbinding tussen de steel en de bak is een korte rattestaart verbinding. Zoals in Amsterdam gebruikelijk zijn de keuren ingeslagen aan de linkerzijde van de rattestaart. De lepel is verguld. Op de achterzijde van de bak zijn 2 eigenaars initialen aangebracht: IA en AC.
Het meesterteken met de letters YA is niet bekend. In "Dutch goldsmiths'and silversmiths' marks and names prior to 1813", van K. Citroen wordt dit meesterteken als onbekend aangegeven. Dit type lepel is beschreven als type P in "Klein Zilver" van B.W.G. Wttewaall, 1994 op pagina 298 en werd geproduceerd van 1650 tot 1740.
prijs: € 970
 

Meer informatie

Bruidsuikermandje uit Amsterdam

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: GP = Gerardus Paets
jaarletter: Q = 1775
gehalte: grote keur (Hollandse leeuw)
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 14,0 cm, b = 8,8 cm, h = 7,9 vm
gewicht: 126 gr
bijzonderheden: Het ovale bruidsuikermandje met vlakke bodem  is opgebouwd uit C-voluten met strik- en bloemversieringen. Het heeft een gewelfde wand die is opengewerkt met vlechtwerk van linten. De buitenzijde is gegraveerd, de binnenzijde is glad. Op de lange zijden zijn 2 handvaten voorzien, elk met een bloem. In het mandje zit een uitneembaar kruisvormig tussenschot met boven het kruispunt van de schotten een uitgezaagde bloem. De 4 pootjes worden gevormd door de uitlopende c-voluten. Het mandje is aan de onderzijde van de bodem gekeurd met de zilvermerken. Tevens zijn 2 trembleersteken aanwezig. 
Het bruidsuikermandje is prachtig gemaakt en van museale kwaliteit.
Aangezien Gerardus Paets maar kort werkzaam is geweest (van 1767 tot omstreeks 1780) zijn er weinig voorwerpen van zijn hand bekend. Hij was een klein-servieswerker die met name kandijbakjes vervaardigde.
prijs: op aanvraag
 

Meer informatie

Mandje uit Amsterdam

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: I.R = Jacobus Rensing
jaarletter: I = 1768
gehalte: grote keur (Hollandse leeuw)
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l =20,0 cm, b = 10,7 cm, h = 7,5 cm 
gewicht: 218 gr
bijzonderheden: het ovale mandje is gemaakt in de Lodewijk XV stijl. Het mandje heeft een gewelfde rand die aan de bovenzijde is opengewerkt (ajour gezaagd) met geometrische motieven. Naar onderen toe heeft het mandje een bolvormige verdikking. De lange en korte zijden van het mandje zijn aan de bovenzijde voorzien van elk een bloem. Ook de gegoten handgrepen zijn voorzien van bloemmotieven, evenals de 4 pootjes.
prijs: op aanvraag

 

Meer informatie

Miniatuur schaal van Jan Breda

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: B = Jan Breda
jaarletter: niet aanwezig (ca. 1700)
gehalte: kleine keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: d = 4,0 cm, h = 1,7 cm
gewicht: 11 gr
bijzonderheden: Het gedreven miniatuur schaaltje staat op een standring en is aan de binnenzijde voorzien van een gedreven bloem met 6 bladeren. Het schaaltje is gekeurd aan de zijkant met de Amsterdamse keur en het meesterteken van Jan Breda.
Jan Breda was als zilversmid gespecialiseerd in het maken van miniaturen. Hij was werkzaam in Amsterdam van 1688 tot 1725. 
prijs: € 1.200
 

Meer informatie

Mouchedoosje van Cornelis van der Hoeff

stadskeur: Amsterdam (gecombineerd met jaarletter)
meesterteken: een tol = toegeschreven aan Cornelis van der Hoeff
jaarletter: M = 1746
gehalte: kleine keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen:
l = 6,8 cm, b = 4,9 cm, h = 1,0 cm
gewicht: 38 gr
bijzonderheden: 
Het ovale mouchedoosje heeft op het deksel een gedreven voorstelling van Jozef en Maria met het kindeke Jezus en op de achtergrond schapen en een herder. Op de onderzijde van de bodem zijn de keuren aangebracht. Mouche doosjes zijn voorzien van een los deksel.
Mouches waren kleine zwarte pleistertjes die door dames rondom de mond geplakt konden worden ter verhoging van de aantrekkelijkheid. Zij werden in allerlei vormen gemaakt: sterretjes, halve maantjes, hartjes e.d. (zie ook "Nederlands klein Zilver" van Wttewaall, uitgave 1994, pagina, 87).
Van de zilversmid met als meesterteken een tol zijn zeer weinig voorwerpen bekend. Het meesterteken van Cornelis van der Hoeff komt niet voor in het boek: "Amsterdamse zilversmeden en hun Merken" van K.A. Citroen. De enige vermelding is in het boek: "Goud en Zilver met Amsterdamse keuren" van Hubert Vreeken. Op pagina 292 is bij catalogus nummer 210 een muskusdoosje vermeld met hetzelfde meesterteken dat wordt toegeschreven aan Cornelis van der Hoeff.
prijs: op aanvraag
 

Meer informatie

Snuifoos uit Amsterdam

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: IA = Julius Acker
jaarletter: X = 1757
gehalte: kleine keur
kwaliteit: goed. De gravering op de onderzijde is aan de rechterkant iets afgesleten, echter de  voorstelling is nog duidelijk herkenbaar.
afmetingen: l = 8,8 cm, d = 6,3 cm, h = 1,7 cm
gewicht: 69 gr
bijzonderheden: Het deksel van de ovale zilveren snuifdoos is ingelegd met een paarlemoeren plaquette met een gesneden voorstelling van Exodus 16: Tijdens de uittocht uit Egypte klaagde het volk van Israël dat zij honger hadden. De Heer zei tegen Mozes: "Ik zal voor jullie brood uit de hemel laten regenen. De mensen mogen net zoveel verzamelen als zij die dag nodig hebben".
Ook in de bodem van de snuifdoos is een paarlemoeren plaquette aangebracht, waarop een erotische voorstelling is gegraveerd van een man met een half ontblootte dame op schoot die een glas wijn vasthoudt. Een snuifdoos was een status object, dat door de eigenaar ook werd gebruikt als pronkstuk. Afhankelijk van diegene wie de doos  mocht bekijken werd in dit geval de boven- of onderzijde getoond door de eigenaar, dus de Bijbelse of de erotische voorstelling.
Julius Acker was een zilversmid die voornamelijk tabaks- en snuifdozen vervaardigde. Hij was werkzaam in Amsterdam van 1726 tot 1785.
prijs: op aanvraag
 

Meer informatie

Theebus uit Amsterdam

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: ISL = Johannes Schiotling
jaarletter: F = 1790
gehalte: grote keur (Hollandse leeuw)
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 9,7 cm, b = 7,4 cm, h = 9,8 cm
gewicht: 385 gr
bijzonderheden: de rechthoekige bus is op de zijkanten en het deksel voorzien van rechthoekige gravures, waarbij op het deksel tevens een monogram is gegraveerd. Het deksel heeft een scharnier aan een van de korte zijden en is afgezet met parelrand. De bus is aan de onderzijde gemerkt met de stadskeur van Amsterdam, de jaarletter F, de Hollandse leeuw, het meesterteken, het lossingsteken van Amsterdam (1795) en de belastingkeur gekroonde letter O (1807).
prijs: op aanvraag
 

Meer informatie

Trekpotje uit Amsterdam

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: CRS = Cornelis Rudolf Stolting
jaarletter: P = 1774
gehalte: grote keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 15,0 cm, h = 11,8 cm, d = 8,4 cm
gewicht: 268 gr
bijzonderheden: Het bolvormige trekpotje staat op 3 klauwpootjes met aan de bovenzijde acanthusbladeren. Het ebbenhouten handvat is met zilveren houders verbonden met het potje. Het ronde beweegbare deksel is voorzien van een kabelrand en een knop, opgebouwd uit een bloemknop met 2 bladeren. Het trekpotje is op de bodem voorzien van de zilverkeuren en een trembleersteek.
 Cornelis Rudolf Stolting was werkzaam in Amsterdam van 1771 tot 1800.
prijs: € 3.300
 

Meer informatie

Trekpotje van Gerrit Bovenhof

stadskeur: Amsterdam
meesterteken: GB met een ster ertussen = Gerrit Boverhof
jaarletter: X = 1757
gehalte: grote keur (Hollandse leeuw)
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: l = 19,8 cm, h = 11,5 cm, b = 9,8 cm
gewicht: 316 gr
bijzonderheden: Het trekpotje is naar boven toe bolvormig uitlopend. Het handvat is in ebbenhout uitgevoerd. Het scharnierende deksel is versierd met gedreven rocaille motieven. Ook de dop op het deksel is gemaakt van ebbenhout., waardoor heen een zilveren pen is aangebracht.
Een bijna identiek trekpotje is afgebeeld in 'Nederlands Zilver' van Beeling, deel I, pagina 195.
Gerrit Boverhof was werkzaam in Amsterdam van 1721 tot 1772.
prijs: op aanvraag
 

Meer informatie