17de eeuwse lepel uit Gouda

stadskeur: Gouda
meesterteken: 3 uienbollen = Johannes van Oyen
jaarletter: E = 1686
gehalte: grote keur (Hollandse leeuw)
kwaliteit: uitsttekend
afmetingen:  l = 17,4 cm, lbak = 6,5 cm, bbak = 4,9 cm
gewicht: 46 gr
bijzonderheden: De lepel heeft een peervormoge bak en is met een rattenstaart verbonden met de steel. De steel is voorzien van kwabben en heeft als bekroning een pelgrimsfiguurtje. De lepel is aan de achterzijde van de bak gemerkt met de stadskeur van Gouda, het meesterteken, de Hollandse leeuw en de jaarletter E. Ook is op de achterzijde van de bak een latere gravering aangebracht met de letters DIVR. Een identieke lepel is afgebeeld in 'Gouds zilver' op pagina 32 (figuur 32).
Johannes van Oijen was afkomstig uit Nijmegen en werkzaam in Gouda van 1675 tot 1725. Hij huwde op 8 september 1675 met Elsje Potgieter afkomstig uit Essen. Beide wonen dan op de Westhaven. Hij leverde van 1685 tot 1717 de promotiepenningen voor de Latijnse school.
Gouda's zilver is zeldzaam.
prijs: VERKOCHT

Meer informatie

Kluwenhouder uit Gouda

stadskeur: Gouda
meesterteken: Steek van onderen gezien = Johannes Wilhelmus van den Hoet
jaarletter: U = 1798
gehalte: Mogelijk kleine keur
kwaliteit: uitstekend
afmetingen: h = 18,3 cm, b = 10,5 cm
gewicht: 70 gr. inclusief ivoren spoel
bijzonderheden: De kluwenhouder bestaat uit een gordelhaak, een tussenstuk en de eigenlijke houder, allen in Rococo vorm, die met oogjes aan elkaar verbonden zijn. De spoel is vervaardigd van ivoor en heeft aan een zijde een schroef. De kluwenhouder is aan de achterzijde van gordelhaak gekeurd met de stadskeur van Gouda, de jaarletter, het meesterteken en de gekroonde letter O (belastingkeur uit 1807). Een provinciale keur ontbreekt.
Johannes Wilhelmus van den Hoet was werkzaam in Gouda van 1779 tot ca. 1800. Naast het hier vermelde meesterteken hanteerde hij nog een ander meesterteken: een hoed in contour (zie 'Gouds zilver', pagina's 15 en 16) .
Een expertise rapport inzake de CITES wetgeving is voor dit voorwerp aanwezig.
prijs: € 750

Meer informatie